Veggie lentil burger

Even vegetarians like me like eating hamburgers. I like to sink my teeth into the sandwich, feel the sweetish taste of ketchup, the freshness of the salad, the softness of the melted cheese … but I do not like meat, of course! How to do? It takes a veggie burger.

Veggie lentil burger

Of all the veggie burger recipes I’ve tried this is my favorite, the one that resembles meat the most: it is not the same thing, of course, but it is very close to it.

Veggie lentil burger

Veggie lentil burger

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Prep Time 10 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 15 minutes
Course Secondo
Cuisine Americana
Servings 1

Ingredients
  

  • 120 g of half-cooked lentils will tell you about them in the recipe
  • 1 egg
  • 1 tablespoon grated Parmesan cheese
  • 1 teaspoon of breadcrumbs
  • 1 teaspoon chopped parsley
  • 1/2 garlic clove minced
  • salt and pepper
  • oil or butter for frying

Instructions
 

  • First of all, let me explain you what the matter with lentils is. Basically, we need to start from raw lentils (any type will be fine), the dry ones, and cook them for a very short time, halfway through. Canned lentils won't do.
  • Take the lentils (about 2 cups), rinse in cold water and cook with plenty of water in a pressure cooker.
  • Cook the lentils in the pressure cooker for 5 minutes, no longer and no shorter than that: remember that we aim to having our lentils cooked only halfway.
  • If you don't have a pressure cooker, just cook the lentils in a normal pot but not too long, they need to be firm, somehow still crunchy, not mushy.
  • Drain the lentils and mash them with a meat grinder or a food processor until you have a rough mixture.
  • Mix the lentils with the raw egg, add the remaining ingredients just as you would do if you were making meatballs, to obtain a compound that does not stick to your hands.
  • Heat a little oil or butter in a frying pan and prepare the burger pattie.
  • Cook the burger on both sides for about 5 minutes.
Tried this recipe?Let us know how it was!

 

As for the serving and the dressing, I’ve used an Italian ciabatta bread plus plenty of lettuce, tomatoes, red onion, avocado and ketchup.

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21 Comments

  1. Che bella ricetta, Jasmine! Mi hai dato un’idea fantastica da testare subito stasera, visto che in frigo non ho né carne né pesce… e ho appena fatto il pane! E complimenti, come sempre, per la foto! :)

  2. L’idea perfetta per chi non sopporta soia e tofu e altri tipi di pseudo sostituti! Grazie mille!

  3. Stupendo! ho sempre fatto le polpette di lenticchie e sono eccezionali.
    ma questi humburger…wow…sono senza parole. brava jasmine! voglio scoprire tutte le tue ricettine:)
    è possibile secondo te cuocerli al forno?

  4. Complimenti per il sito e per ricette fantastiche….un particolare ringraziamento per la ricetta dello challah che ho realizzato traendo spunto dalla vostra meravigliosa ricetta e dai vostri preziosi consigli.

  5. molto buoni, apprezzati da marito e pargolo (che ha anche aiutato a prepararli!)…ho solo avuto qualche dubbio sulle dosi..i 120 grammi di lenticchie si intendono prima o dopo la mezza cottura? grazie!

  6. Li ho appena preparati seguendo questa deliziosa ricetta…come aspetto sono venuti benissimo,spero sià lo stesso anche per il gusto.Li assaggiamo per cena:)

    Grazie per aver condiviso!

  7. non ricordo come sia capitata sul vostro blog, ma da quando vi ho scoperti ho iniziato a provare le vostre ricette…che dire, una meglio dell’altra!questo hamburger di lenticchie è una favola, ho appena finito di spazzolarmelo ed è a dir poco sublime!!!grazie ancora :D

  8. Ciao,
    sono arrivata da poco su questo blog, sto sperimentando un po’ di ricettine, mi sembrano tutte molto gustose :)
    Ti volevo chiedere, c’è un’alternativa all’uovo per questo hamburger?
    Se non ce lo metto, non sta insieme?

    Grazie e complimenti! :D

  9. @Micaela So che i vegani sostituiscono l’uovo con una crema di semi di lino umidi; in alternativa, potresti provare con della patata lessa, ma non prometto niente :)